Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelujärjestelmäuudistuksen luonnoksen kommentointi
Kuntalaisten kuuleminen hyvinvointialueen palvelujärjestelmäuudistuksessa
Uudistuksen perusteet
Tämä keskusteluaihe on avoinna 15.3. - 14.4.2024. Kommentoi vain uudistuksen perusteita tähän aloitukseen.
Uudistuksen perusteet -keskusteluosiossa voit kommentoida yleisellä tasolla uudistuksen taustaa PSHVA:n materiaalin pohjalta etenkin koskien kalvoja 3 - 53.
Keskustelu on suljettu 06.05.2024 12:37 seuraavin johtopäätöksin:
Keskutelu on päättynyt ja kunnan lausunto julkaistu.
Jätä kommenttisi perusteluineen tai täydennä toisten jättämiä kommentteja omalla näkökulmallasi.
Luettelo suositteluista
Ilmoita asiatonta sisältöä
Onko tämä sisältö epäasiallista?
Sulje keskustelu
Mitkä olivat keskustelussa syntyneet johtopäätökset lyhyesti kerrottuna?
Kommentin yksityiskohdat
Näet yhden kommentin
Näytä kaikki kommentit
Keskustelu henkilön Tuulonen kanssa
Kehitettävää ja karsittavaa on, jotta rahat riittävät. Digipalvelut sopivat sellaisiin asioihin, jotka eivät vaadi käsin tehtävää tutkimusta. Totta on, että eläköityvät ovat parempia it-taidoiltaan mutta pitää muistaa myös, että koko ajan muistisairaudet lisääntyvät, joten haasteita voi jatkossa tulla näillekin osaajille. Digipapveluiden lisääminen vaatii isoa asennemuutosta asiakaskunnassa, joka on tottunut pääsemään vastaanotolle. Tämä muutos ei tapahdu hetkessä.
Siilinjärvellä on uusi ja sisäilmaltaan terve terveyskeskus, joten sen monipuolista käyttöä pitäisi ehdottomasti jatkaa ja ehkä jopa tehostaa. Onhan Siiliin esim. Maaningalta tai Nilsiästä lyhyempi matka kuin Kuopioon, joten jatkoa puoltaa myös tämä asia. Ymmärtääkseni myös henkilökunnan saatavuus on ollut hyvää perustuen hyvään työilmapiiriin.
Lisääntyvä digitalisaatio edellyttää kattavia tukipalveluita ikäihmisille. Viime vuonna Savonetti tuotti vapaaehtoisena vertaistukena yli 3500 ohjaustapahtumaa eri puolilla Pohjois-Savoa ja tarve näyttää olevan lisääntymässä mm. SoTe-palveluiden digitalisoinnin myötä. Riittävä digituki täytyy turvata siinäkin tapauksessa, että järjestöjen STEA-rahoitusta supistetaan radikaalisti (mahdollisesti jo ensi vuodesta alkaen). Järjestöjen mittava vapaaehtoistyö vaatii pienen määrän koordinoivaa palkkatyötä. On huomattava, että tähän kohdistuvat leikkaukset lamauttavat suuren määrän vapaaehtoistyötä ja vaikeuttavatt monien erityisryhmien selvitytymistä (ikäihmiset, eri potilasryhmät, erityisnuoret jne.). Hyvinvointialueen tulisi varautua mahdollisuuksiensa rajoissa paikkaamaan mahdollisesti supistuvaa valtion tason rahoitusta.
Kehitys kehittyy ja ikäihmiset ovat entistä nokkelampia tietotekniikan osaajia. Digitaalisuus ei ole mörkö vaan mahdollisuus, joka täytyy hyödyntää niin laajasti kuin mahdollista. Suunnataan katse tulevaisuuteen. Peruutuspeiliin tuijottaminen ei vie kehitystä eteenpäin.
Ladataan kommentteja ...