Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelujärjestelmäuudistuksen luonnoksen kommentointi
Kuntalaisten kuuleminen hyvinvointialueen palvelujärjestelmäuudistuksessa
Vastaanottotoiminnan, alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus
Tämä keskusteluaihe on avoinna 15.3. - 14.4.2024. Kommentoi vain vastaanottotoiminnan, alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus tähän aloitukseen.
Vastaanottotoiminnan, alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus -keskusteluosiossa voit kommentoida yleisellä tasolla edellä lueteltuja uudistuksen osia PSHVA:n materiaalin pohjalta. Materiaalissa näitä kohtia käsittelevät kalvot 54 - 79.
Keskustelu on suljettu 06.05.2024 12:38 seuraavin johtopäätöksin:
Keskutelu on päättynyt ja kunnan lausunto julkaistu.
Jätä kommenttisi perusteluineen tai täydennä toisten jättämiä kommentteja omalla näkökulmallasi.
Ilmoita asiatonta sisältöä
Onko tämä sisältö epäasiallista?
Sulje keskustelu
Mitkä olivat keskustelussa syntyneet johtopäätökset lyhyesti kerrottuna?
Kommentin yksityiskohdat
Näet yhden kommentin
Näytä kaikki kommentit
Keskustelu henkilön Vaari75v kanssa
Muualta muuttaneina pääsimme itse hyödyntämään em. palvelua parinkymmenen vuoden ajan ja kokemukset olivat erittäin hyviä. Emme olleet uskoa silmiämme, kun Siilinjärvelle muutettuamme saimme kunnalta kutsun osallistua tähän palveluun. Sen jälkeen ei tarvinnut itse huolehtia koko asiasta muuten kuin merkkaamalla tarkistusajat kalenteriin menemällä sovittuna aikana suuhygienistin vastaanotolle (ja muutaman kerran sen jälkeen hammaslääkärille).
Palveluverkkouudistuksessa mainitaan hyvät käytännöt, jotka yleistetään koko hyvinvointialueelle. Miksi näin ei ole käynyt esim. em. hammashoidon käytännön osalta. Kunnan tulisi lausunnossaan korostaa sitä, että aikaisemmin hyväksi havaitut käytännöt tulisi saada takaisin käyttöön mahdollisimman pian. Kun koko Pohjois-Savoa ei voida heti kattaa, voisi Siilinjärvi toimia vaikka ”pilottina” esim. tämän kuvaamani hammashoidon osalta. Pilotin yhteydessä voisi laskea uudelleen tämän hoitomuodon kokonaiskustannukset ja kannattavuuden ja yleistää sitten
Hyvinvointialueen pitäisi kyetä tarjoamaan mahdollisimman tasavertaiset palvelut eri puolilla asuville henkilöille. Todellisuudessa palvelujen hajauttaminen vuosikymmenten takaisen mallin mukaisesti ei enää onnistu. Harvaan asuttujen seutujen väestön vähenemisen ja asumisen keskittymisen vuoksi kaiken kattavien lähipalvelujen ylläpitoon ei ole varoja. Hammashoidon osalta parinkymmenen vuoden "pilotointi" on varmasti jo riittävän pitkä ajanjakso.
Aikaisemmin hyväksi havaitut käytännöt eivät sellaisenaan enää ole mahdollisia. Nyt käytetään aikaa ja energiaa oman kulmakunnan sote-palvelujen säilyttämiseen hinnalla millä hyvänsä. Olisi syytä ryhtyä pohtimaan ja suunnittelemaan rakentavasti ja realistisesti rajallisen henkilöstön, kunnostusta vaativien toimitilojen, modernin teknologian, liikkuvien palveluiden ja yhteiskunnan varoja säästävän ennalta ehkäisevän toiminnan mahdollisuuksia nyt ja tulevaisuudessa.
Ladataan kommentteja ...